logo
logo
Audi A3 Sportback

30 TDI Advanced

Audi je davnega leta 2004 dal v prodajo prvo generacijo A3 Sportback. Tako je A3 lahko postal tudi družinski avtomobil. Mi smo pri Avtohiši Berus iz Novega mesta prevzeli v test novi A3 Sportback v Ibisovo beli barvi. To je že četrta generacija A3 Sportbacka. V dolžino in širino je zrasel za približno 3 cm. Linije so v duhu novega Audijevega dizajna.  V sprednjem delu je dobil širšo mrežo hladilnika v videzu satovja, umeščenem v enodelni okvir. Odbijač krasijo velike odprtine za zajemanje zraka. V tem modelu so bočne dve samo vizualne. Novi so sprednji LED matrični žarometi, ki jih sestavlja točkovno polje v velikosti 3x5 LED segmentov. Tudi zadaj so lepo umeščene LED luči. Bočno športno linijo dodatno izražajo 17 inčna Alu platišča s pnevmatikami 225/45 R 17. Športni duh novega Audija se širi tudi v notranjost. Usnjen trikraki športni volan z mulfunkcijskimi tipkami, okrasni elementi iz aluminija, markantne prezračevalne reže in vratne kljuke. Vsi materiali v kabini so kvalitetni in prijetni za otip. Navdušil me je vozniški sedež, ki je zelo udoben in ima odlično bočno oporo. Med ostrejšo vožnjo te čvrsto objame.

a3-12

Dobro se sedi tudi zadaj. Voznikov delovni prostor je ergonomsko odlično dodelan. Upravljanje je enostavno in učinkovito. Digitalni števci imajo več različnih grafik. Meni osebno je najbolj praktična možnost z navigacijo med števcema. Navigacija MMI v vsej veličini pa se seveda nahaja na sredinski konzoli. Krmili se jo preko 10,1 palčnega zaslona na dotik. Preko njega se krmili tudi veliko drugih nastavitev ter radio. V avtu je dovolj USB priključkov in vtičnic za polnjenje. Je povezljiv z večino pametnih telefonov in ima možnost brezžičnega polnjenja le teh. Dvopodročna klima ima nekaj nižje na sredinski konzoli svoj prikazovalnik in mehanske tipke za uravnavanje. Priročno in enostavno. Ob prestavni ročici pa je tudi poseben gumb, ki ima dvojno delovanje, možno je pritiskati in vklapljati funkcije ali pa samo podrgniti po njem in regulirati glasnost audio sistema. Hitro se ga privadiš. Atraktivna zunanjost in praktična notranjost zahteva tudi vzorni tehnični in tehnološki del. Naš testni Audi poganja štirivaljni 1968 kubični turbo dizel s 85kW (116 KM).

a3-1.

Motor je poznan iz ostalih koncernskih znamk, je uglajen in zmogljiv. Moč na sprednja kolesa prenaša preko šest stopenjskega ročnega menjalnika. Menjalnik je natančen in relativno hiter. Tovarna obljublja maksimalno hitrost 206 km/h in pospešek 10,1 sek/0- 100km/h. Vožnja na vseh asfaltnih podlagah je dobra. Tudi bolj agresivna vožnja mu ne dela preglavic. Zadaj je sicer poltoga prema vendar je podvozje dobro uglašeno. Močnejše izvedbe imajo zadaj štirivodilno premo. Spredaj je prema z McPersonovo vzmetno nogo. Za zaviranje skrbijo kolutne zavore na vseh kolesih. Novi Audi Sportback meri v dolžino 4343mm in v širino 1816mm. Višina je 1449mm. Prtljažnik lahko pogoltne 380l pri podrtih zadnjih sedežih pa 1200l. V rezervoar lahko natočimo do 45 litrov. Naša testna poraba je bila okrog 6 litrov, seveda ob bolj varčni vožnji bi se še spustila.  Pri Audiju so se poleg že naštetega potrudili tudi glede varnosti. V avtomobil so vgradili veliko sistemov, ki nam pomagajo pri varni vožnji in udobni vožnji. Če naštejem meni najbolj pomembne, ki še niso bili omenjeni: aktivni tempomat, opozorilo za mrtvi kot, sistem proti naletu, sistem prepoznavanja prometnih znakov, parkirni senzorji in parkirni sistem. Avto je tudi imel Audi drive select pri katerem lahko izberete način delovanja avtomobila: comfort, auto, dynamic, effciency in individual. Mirno lahko rečem, da je novi Audi A3 Sportback odlično oblikovan, dobro izdelan in tehnično dovršen avtomobil s podrobnostmi, ki ga uvrščajo v premijski razred. Upam, da mi pride v roke tudi močnejši s 7 stopenjskim S-tronikom in štirivodilno zadnjo premo. Vtise seveda podelim tudi z vami.

Test omogočil: https://www.avtohisa-berus.si/

Foto: Gordana Keller

Napisal : Toni Glušič
Tuesday, 01. Sep 2020

Galerija

logo