logo
logo
Audi Q3 Sportback

35 TDI S line

Večina avtomobilskih znamk v svoji ponudbi prisega na razne križance. Tudi Audijev Q3 Sportback je nekje v tej zvrsti in mu lahko rečemo športni SUV. Od Q3 se Q3 Sportback zelo vidno razlikuje. Bočna linija se na zadnjem delu kupejevsko zaključi. Od strešnega spojlerja se preko stekla in kratkega pokrova prtljažnika pogled spusti na zanimive LED luči ter  športen zadnji odbijač z atraktivnimi vložki in dodatki, ki spominjajo na športne avtomobile. Sprednji del Sportbacka deluje zelo agresivno z ogromno masko obrobljeno s srebrnim okvirjem, Full LED žarometi in izrazitimi prezračevalnimi režami. Ko te dohiti takšen nos na cesti, se želiš čimprej odmakniti. Tak videz si zasluži tudi dobro konjenico in tovarna ponuja moči bencinskega motorja do 230 konjskega 45 TFSI ter dizla z 200 konji 40 TDI . Naš testni je bil najšibkejši v paleti Sportbacka in to 1968 kubični turbo dizel z 110 kW (150 KM) z navorom 360 Nm. Motor je odličen in dobro poznan v celi družini VW.

aq14

Moč se prenaša preko avtomatskega 7-stopenjskega S-tronik menjalnika na sprednja kolesa, obute v pnevmatike 235/55 R 18 na Alu platiščih. Lahko si omislite tudi Quattro pogon. Audi Q3 Sportback meri v dolžino 4500 mm, 1843 mm v širino, 1567 v višino ter je težek  1655 kg. Medosna razdalja je 2680 mm. Z omenjenim motorjem po tovarniških podatkih doseže 202 km/ h in od 0 do 100 km/h pospeši v 9,3 sekunde. Za vse potovalne izzive je omenjeni motor dovolj močan in vožnja z njim lagodna. Podvozje se ponaša spredaj Mc Phersonovo vzmetno nogo in zadaj štirivodilno premo.

aq18

Glede na opremo S-line je imel športno podvozje. Vožnja je udobna, v kabino ne prenaša veliko tresljajev. Med bolj ostro vožnjo se seveda čuti SUV gene. Kakor zunanjost ima tudi notranjost premijski izgled. Premijski je tudi otip. Volan je usnjen z multifunkcijskimi tipkami,  sedeži so udobni z odličnimi nastavitvami ter dobrim bočnim oprijemom. Tudi zadnji sedeži imajo nastavljiv naklon in kljub spuščanju strehe ne previsok potnik dobro sedi. Cel kokpit je lepo dodelan in z dobrih materialov. Voznikov 12,3 inčni zaslon s števci je digitalen in podaja vse potrebne informacije. Na sredinski konzoli je ekran na dotik za multimedijo, ki je zelo lično vkomponiran v dekorativni element črne barve z videzom stekla. Nastavitve preko ekrana so enostavne in hitre. Avtomatska dvo področna klima se nastavlja preko vrtljivih gumbov. Tudi precej drugih funkcij ima mehanske tipke in vrtljive gumbe, kar mi zelo odgovarja. Med vožnjo mi pretirana digitalizacija nikakor ne diši. Testni avtomobil je razvajal s sprednjimi in zadnjimi parkirnimi senzorji, radarskim tempomatom in LED sprednjimi žarometi. Pomagali so tudi sistemi proti naletu, ohranjanje voznega pasu, opozorila prečnega prometa in nadzor mrtvega kota. Slog vožnje lahko izbirate tudi v Audi Drive select sistemu. Kljub športnemu izgledu pa Audi Q3 Sportback nima prostorskih težav niti v prtljažniku. Prtljažnik v osnovi meri spodobnih 530 litrov. V rezervoar lahko natočite do 58 litrov goriva. Naša testna poraba je bila od 5,9 do 7 litrov na 100 km. Seveda so možni odkloni tako v minus kakor tudi ob priganjanju v plus. Audi Q3 Sportback je zelo uporaben avtomobil z odličnim izgledom. Seveda bi mu pristajal močnejši motor, a s tem 150 konjskim v testnem avtu smo bili povsem zadovoljni. Po ceniku se tak avtomobil začne pri dobrih 40.000 eurih.

Foto: Gordana Keller

Test omogočil: Avtohiša Berus Novo Mesto.

Napisal : Toni Glušič
Sunday, 29. Nov 2020

Galerija

logo