logo
logo
Gladiatorji med življenjem in smrtjo

Puljska arena

Večina nas pozna film Gladiator kjer  Russell Crowe pooseblja rimskega generala kateri zaradi zahrbtnih spletk in zvestobe Cezarju pristane med gladiatorji. Rimski imperij je organiziral te spektakle za zabavo rimskih oblastnikov ter za razvedrilo in pozabo zatiranega rimljanskega ljudstva. Od tod menda slogan KRUHA IN IGER. S tem nas še vedno poskušajo današnji oblastniki pripraviti, da pozabimo na resne probleme. Oblast je pač sladka skoraj v vseh časih.

V začetku so Rimljani boje organizirali na prostem, kasneje pa so gradili veličastne zgradbe v obliki kroga ali ovala. Imenovane Amfiteater. Rimljani so jih gradili po celem svojem imperiju. Največji naj bi bili Kolosej v Rimu, amfiteater v Capui in El Djem v Tuniziji. Zgradbe so res estetsko dovršene in za tiste čase gradbeni čudeži. Nam najbližji je Puljski, ki je šesti največji amfiteater na svetu. Zgrajen je bil v l.stoletju, v obdobju vladavine cesarja Vespaziana. Gradnja je potekala hkrati z gradnjo Koloseja v Rimu.

gladiatorji5

Naključje je hotelo, da smo bili v Puli ravno na dan gladiatorskih bojev. Seveda kot zvesti zapisovalci adrenalinskih dogodkov smo šli boje ogledat. Novodobni rimski Imperator je zadevo dobro organiziral in pripravil kar lepo število gladiatorjev. Pa tudi dva »leva«.

Gladiatorji so bili različnega stanu: zločinci( nikoli niso mogli biti osvobojeni), sužnji (z uspešnimi boji so lahko postali svobodni) in svobodnjaki.  Po uvodnem ceremonialu so se v polni areni gledalcev  željnih bojev in krvi predstavili gladiatorji.  Nato so se boji začeli. Borci so imeli ostro ter raznovrstno orožje, ki so ga odlično vrteli. Vseskozi je bilo napeto. Adrenalin je rastel tako borcem kakor gledalcem, ki so divje navijali za svoje favorite. Ko pa so lahko odločali o življenju in smrti poraženega gladiatorja je množica kar ponorela. Prst gor prst ali dol - življenje ali smrt.

Nismo kaj dosti drugačni od starih Rimljanov. Samo na srečo nimamo toliko priložnosti biti krvoločni.  

Vznemirljivo je sedeti v zgradbi, ki že tisoče let kljubuje zobu časa, vremenu in človeški neumnosti ter pogledati odlično uprizoritev gladiatorskih bojev. Tega starodavnega spektakla.

Foto: G.Keller

Napisal : Toni Glušič
Wednesday, 05. Sep 2018

Galerija

logo