logo
logo
Hyundai Tucson 1,6 CRDI HTRAC

Mehki Hybrid

Hyundai je uspešno vključen v elektro tekmo. Imajo lepo paleto elektrificiranih modelov. Od čisto električnega, preko vtičnega do takšnega mehkega hibrida kot je ta Tuscon. V Avtohiši Adria Novo mesto, so nam pripravili prenovljenega Tuscona v opremi N line in zanimivim pogonom. Že po imenu lahko ugotovimo, da za pogon skrbi 1,6 (1591 ccm) turbo dizelski motor, kateremu je v pomoč elektromotor. Elektro sistem je 48V in deluje izključno kot pomoč dizelskemu agregatu. Baterija se polni samodejno med samo vožnjo ob zmanjševanju hitrosti in zaviranju. Na tak način se energija, ki bi se izgubila med zaviranjem uporabi za polnjenje baterije, ki kasneje žene elektromotor. Na ta način vozilo porabi manj nafte in posledično pušča manjši ogljični pečat v naravi ter izboljša zmogljivosti avtomobila.

4

Ta štirivaljnik s pomočjo 3 faznega sinhronega elektromotorja(10,8kW) pridela 100kW (136 KM). Baterija je v prtljažniku. Tuscon je lahko 2WD ali 4WD. Naš testni je bil 4WD, ki je moč na kolesa prenašal preko sedem(7) stopenjskega robotiziranega menjalnika z dvojno sklopko (DCT). Menjalnik ima možnost ročnega prestavljanja. Vendar neke posebne potrebe po vmešavanju v delo menjalnika nisem imel, ker menjalnik zelo dobro prestavlja. Tucson je težak približno od 1,5 do 1,8 tone in je z dolžino 4480 cm ter širino 1850 cm prav konkreten SUV. Tovarna obljublja porabo dobrih 5l/100, naša testna poraba pa se je gibala okrog 7l. Omenjeni sklop motorjev je po mojem mnenju spodnja meja moči za dinamičnega voznika. Kdor želi bolj odločne vožnje ima na voljo 2.0 CRDi s 136 kW(185 KM) ali turbo bencinarja s 130 kW (177 KM). Za umirjeno vožnjo tako po avtocestah kakor tudi po magistralnih cestah je bil testni Tucson prava izbira.

10

Ima tudi možnost izbire motornega programa in program Sport naredi kar velik preskok pri živahnosti vozila. Tovarna obljublja pospešek 12,0 sekunde do 100 km/h in končno hitrost 180 km/h. Hyundai Tucson 4WD ima stalni pogon na sprednja kolesa in v primeru potrebe samodejno vklaplja še zadnji par koles. Tipala zaznavajo zdrs posameznega kolesa in sistem prenaša moč na kolo, ki ima oprijem. Ima pa tudi stikalo s katerim sami po potrebi vklopimo štirikolesni pogon. Podoben Hyundai smo pred časom testirali na offroad poligonu in avtomobil je bil z lahkoto kos vsem preizkusom. Oddaljenost od tal je 172 mm, kar zadošča za vse običajne izlete z asfalta. Zavore so na vseh kolesih kolutne in suvereno zavirajo.  Zdaj pa je že čas, da obdelamo to pri Hyundai-ju vznemirljivo črko N. Vemo, da ta pomeni športni oddelek pri omenjeni znamki. Švigali smo že I30 N, ki je pravi športnik, vendar se Tucson ponaša z oznako N line, kar pomeni  nabrit izgled, malo bolj športno podvozje ter bogatejšo opremo. Motorne zmogljivosti, so kot pri ostalih opremah. Od zunaj prepoznamo prenovljeni Tucson po sprednjih žarometih v LED tehniki, nova je kaskadna maska in odbijač z LED dnevnimi lučmi. Zadaj so tudi nove luči v prenovljenem odbijaču. Omenjena oprema N-line pa mu doda še vzvratna ogledala v črni barvi, črna Alu platišča z pnevmatikami 245/45R19, zadnji spojler, vpadljivo oznako N-line na sprednjem blatniku. Tudi v notranjosti N-line da vidno svoj pečat. V to je zajeto volanski obroč N-line, športni usnjeni sedeži z znakom N ter prešiti z rdečim sukancem, prestavna ročica N-line in aluminjasta pedala. Testni Tucson je imel tudi električno pomično panoramsko streho in vrhunski glasbeni sistem Krell z desetimi odličnimi zvočniki. Navigacijo in ostale nastavitve krmilite preko novega 8 palčnega ekrana na dotik.

2

Na voljo imate tudi kamere, ki vam omogočajo 360 stopinjski pogled okoli avta. Za varnost in sproščeno vožnjo skrbi veliko sistemov. Meni sta najbolj uporabna radarski tempomat, ki je v povezavi z avtomatskim menjalnikom res vrhunska pomoč, sprednji LED žarometi s pametno tehnologijo High Beam Assist in sistem za osvetlitev zavoja (LBA-S). Testni Tucson je imel med opremo sistem za opozarjanje mrtvega kota, sistem ohranjanja voznega pasu, pomoč pri spuščanju, prepoznavanje prometnih znakov, kamera in parkirni senzorji, zaznavanje pešcev itd. Seznam je res popoln. Razvajajo vas še  pametna prtljažna vrata, pametni ključ, ogrevani in električno nastavljivi sedeži ter ogrevan volan.

Vsa ta silna tehnologija je pri Hyundai-ju zelo enostavno in uporabno umeščena. Uporabnik se zelo hitro privadi na rokovanje z njo. Vsekakor se Tuscona hitro privadiš. Zunanji izgled je atraktiven in notranjost udobna ter vizualno dodelana. Voziti ga je prijetno in neutrujajoče. Je pravi avtomobil za daljše vožnje in občasni izlet z urejenih cestišč.

 

Napisal : Toni Glušič
Friday, 17. Jul 2020

Galerija

logo