logo
logo
Kia XCeed 1,0 GDI

Xtravaganten novinec

Na cesti še ne opažen. Popolnoma nov Kia X CEED. Njegov slogan se glasi Xtravaganten. Ok, kupljeno. Ponj smo prišli v prodajni center Pan-Jan v Ivančni Gorici. Čakal nas je še čisto nedolžen. Brez tablic in s par prevoženimi metri. Prvo so mi padla v oči XCeed-ova Alu platišča. 18 col in nizkopresečne gume. Zelo lepo. Grem okoli avta in ugotovim, da mi je dizajn celega vozila zelo všeč. Ampak »ritka« je »sexi«. Kam točno spada ta avto težko definiraš. Križanec, manjši SUV, ni pomembno. To je nova Kia XCeed. Po administrativnih formalnostih se vkrcamo in gremo. Prvi je vtis pozitiven. Kvalitetna  izdelava, priročne komande in dokaj žlahtni videz. Prešita armatura in delno usnje dajejo vtis bolj prestižnega avtomobilskega razreda. Tudi oprema je v testnem vozilu dovolj bogata. Za udobje skrbijo usnjen multifuncijski volan z ogrevanjem za prihajajoče dni, delno usnjeni sedeži so tudi ogrevani, samodejna dvoconska klima naprava, samozatemnitveno vzvratno ogledalo, tempomat itd. Večina pripomočkov je gnana na elektriko. Velik 8¨ LCD zaslon na dotik

kxceed15

za radio, vzvratno kamero in ostalo. Elektronska parkirna zavora ter HAC ( sistem za speljevanje v klanec). Za varnost pa poleg klasičnih sistemov skrbijo FCA (sistem za preprečevanje naleta), LKA (sistem za ohranjanje voznega pasu) ter odlične LED luči z HBA (samodejna zatemnitev snopa dolgih luči). Ima pa tudi DAA. To pa je sistem, ki te občasno pošlje na kavico. Zaznava voznikovo utrujenost.

motor_10T

Testni XCeed  poganja trivaljni 1,0 turbo motor, ki pridela 88 kw (120 KM) in navorom 172 Nm. Moč se prenaša na sprednja kolesa preko 6 stopenjskega ročnega menjalnika. Kompletni sklop zagotavlja dovolj živahnosti na magistralnih cestah in v mestu. Po avtocesti na daljših relacijah in predvsem ob vzponih pa je motor malo podhranjen. Za bolj zahtevne voznike obstaja 1,4 GDI in dva dizelska agregata. V ponudbi je tudi avtomatski 7 stopenjski menjalnik. Ročni menjalnik je točen, z nekaj daljšimi hodi. Tovarna obljublja pri modelu 1,0 GDI pospešek 0-100/ 11s, končno hitrost 186 km/h in porabo od 5,4-5,7 l/100km. Ker je bilo vozilo novo in zaradi zakonskih omejitev končne hitrosti nismo dosegli, je pa moč voziti kar dinamično. Poraba pa je bila kar nekaj višja od obljubljene in je znašala 8,6 l/100. Z bolj umirjeno vožnjo in manj avtoceste bi seveda padla pod testno. V rezervoar lahko natočimo 50l goriva. Vedeti moramo da je XCeed konkreten avtomobil, ki meri v dolžino 4395 pri medosni razdalji 2650. Širina je 1826 in višina 1495. Težek je 1257 kg. Prtljažnik meri 426l ob podrtih sedežih pa 1378l.

kxceed191

Njegovo podvozje je dokaj športno uglašeno in obstoječemu motorju več kot odlično sledi. Vožnja po ovinkih je zelo prijetna in avto daje občutek varnosti. Edino na slabi cesti in grobem makadamu podvozje tresljaje prenaša v kabino. Z XCeedom smo v kratkem času naredili kar precej kilometrov. Sedeži so zelo udobni in tudi pri bolj ostri vožnji dobro držijo voznika in sovoznika. Potniki zadaj imajo dovolj prostora za noge. Prijeten potovalni avtomobil. V še boljše opremljeni izvedbi je dodatne opreme še precej več. Vendar že v testnem avtu nismo veliko pogrešali.

Kot že rečeno ima novi XCeed zelo zanimive in všečne linije in ne samo nam. Med našimi popotovanji je pritegnil ničkoliko pogledov. V lepi modri barvi je združeval športnost z eleganco. Med dobre razloge za nakup sodi tudi Kiina 7 letna garancija. Obstaja pa tudi "nesramno" dobro motoriziran XCeed. Zavidljivih 204 iskrih konjičev ga poganja. Kar sline se mi pocedijo po tej kombinaciji.

Foto: G.K.

Napisal : Toni Glušič
Wednesday, 23. Oct 2019

Galerija

logo