logo
logo
Polaris Ranger CREW XP 1000

tokrat kot goseničar

Testirali smo goseničarja. Ni bil ne tank, ne ratrak tudi gradbeni stroj ne. Bil je Polaris Ranger z gosenicami namesto koles. Uvoznik za Polaris v Sloveniji, podjetje Shakatak d.o.o.  nas je povabilo na testiranje tega zanimivega in uporabnega stroja. Testirali smo večjo in močnejšo različico Ranger Crew XP 1000, ki lahko pelje do 6 oseb in prtljago zadaj v kesonu. Že vizualni vtis omenjene mašine, stoječe ob koči je impresiven. Na gosenicah deluje še večji kakor je. Naša radovednost je bila brezmejna. Hitro v kabino, obrniti zaganjalni ključ, ročico menjalnika v prestavo in gremo. Takle goseničar lahko vozi po vseh podlagah. Sneg, blato, makadam in tudi asfalt. Najbolj veselo je na snegu in tudi najmanj se obrabljajo gosenice.

polr11

Omenjenega Rangerja poganja 999 kubični, štiritaktni, dvovaljni bencinski motor z elektronskim vbrizgom. Moč prenaša preko PVT avtomatskega menjalnika. Pogon je na zadnja kolesa in možnost priklopa sprednjega para ter reduktorja.  Ker so bile montirane gosenice se s pogoni nismo igrali. Na mestu je goseničarja zelo težko obrniti kljub temu, da ima električni servo volan. Ko se premika je vožnja pravi užitek. Lepo pobira vse neravnine in manjše jarke. Zaželel sem si, da bi na testni dan bilo še več snega. Da vidim kaj zmore, a to kar je bilo na voljo zmore z lahkoto. Zavira že, če odvzameš plin. Hitrosti niso vratolomne. Testni Ranger je imel dodatno tudi vrata in delno sprednje steklo.  V osnovi je na 12 colskih kolesih. Za zaviranje skrbijo kolutne zavore. Pogonske funkcije se upravljajo preko stikala v kabini, režim pa je viden na 4 inčnem LCD zaslonu. Samo vozilo meri 3,05 v dolžino in 1,58m v širino. Visok je 1,96m. Rezervoar je kapacitete 43,9l. V keson na zadnjem delu lahko zložite do 450kg.

polr3

Nam je bila vožnja z Rangerjem na gosenicah zanimiva izkušnja. Predvidevam, da je na kolesih prav tako zmogljiv in uporaben. In precej hitrejši.

Napisal : Toni Glušič
Thursday, 05. Mar 2020

Galerija

logo