logo
logo
SEAFARING 34

Odlična jahtica iz slovenske ladjedelnice.

Nedelja v marini Portorož. Sonce, prijetne temperature in novi Seafaring 34. V modro beli kombinaciji se je v zimskem soncu prav mikavno bleščal. Na prijazno povabilo g. Slavka Koželja iz podjetja Jucca nautica, ki je uradni dealer za jahte Seafaring v naših krajih smo preizkusili novo 34. Jahte Seafaring so plod slovenskega znanja in izdelave. Idejni oče in glavni akter projekta je g. Miha Gregorčič. Ladjedelnica ima v ponudbi omenjeni model in večjega brata Seafaring 44, ki so ga predstavili januarja 2017 na sejmu Boot v Dusseldorfu. Obe plovili sta zasnovani tako, da ustvarjata minimalen vpliv na okolje in omogočata nizke obratovalne stroške. Plovba in bivanje na njih pa je na visokem nivoju. To smo se lahko prepričali med testno plovbo z jahtico Seafaring 34.  To je približno 10 m barka s polizpodrivnim trupom. Kabina je lahko v izvedbi Coupe in Fly bridge. Testna je bila Coupe. Notranjost je prostorna in zračna z veliko steklenimi površinami. Razgled je 360 stopinj. Ima tri kabine in kopalnico z WC-jem. Možno je naročiti dvo  kabinsko, ki ima tudi tuš. Na tej dolžini so nas prijetno presenetila bočna vrata na obeh straneh ter dobro zaščiteni prehodi levo in desno od krme do premca. Zadaj ima trodelna steklena vrata, ki imajo možnost poljubnega odpiranja delov.

salon

V salonu desno je klop v obliki L in miza. Tu je možno prirediti  dodatno ležišče. Levo je kuhinja z vsem kar potrebujemo za pripravo kulinaričnih užitkov. Ko od tu krenemo proti premcu imamo dve možnosti. Ali se usedemo za krmilo in odplujemo ali pa gremo v spodnje nadstropje na počitek. Krmarski »kotiček« je velik in odmaknjen od vetrobranskega stekla tako, da je prostor za vse potrebne navigacijske pripomočke ter ga sonce ne segreva in se ne blešči. Je v mat barvi katero si bodoči lastnik lahko izbere po želji. Tudi ostalo pohištvo je lahko po vaših željah. Testni Seafaring 34 je imel Raymarinov Axiom multifunkcijski displej na katerem so razvidni podatki z vseh pomagal, ki so priključeni nanj. Podatki o motorju so razvidni na originalnem Yanmarjevem zaslonu. Imel je tudi premčni in krmni potisnik, ki omogočata zelo enostavno »parkiranje« v utesnjenih prostorih. Med navigiranjem lahko stojimo ali pa sedimo v dveh udobnih sedežih. Če se odločimo za počitek v podpalubi imamo tu na voljo 3 kabine. Sprednjo lastniško z zakonsko posteljo in dve dodatni s po dvema ločenima ležiščema. V vseh kabinah so omare za shranjevanje. V kopalnici s svojim oknom je lijak ter ladijski WC. Kar lep apartma. Zadaj na nadkriti krmi je tudi klop za udobno sedenje ali ležanje. Nanjo ne šprica tudi med hitro vožnjo. Skozi vratca zadnjega dela pridemo na veliko kopalno ploščad. Spredaj na premcu je račji kljun s sidrom.nav Po ogledu jahtice smo odpluli iz marine. Z enim motorjem in dvemi potisniki je šlo zelo elegantno. Polizpodrivni trup je razvit iz gliserskega dna in omogoča ekonomično plovbo pri izpodrivnem načinu, nad približno 7 vozlov pa barka zglisira. Plovba na mirnem morju do hitrosti 5 vozlov je skoraj neopazna, mir in tišina. Ko smo pospešili na hitrost 7 vozlov pri 1600 vrtljajih je bila poraba motorja Yanmar 320 ( 8LV V8) 7l/ uro nato smo zglisirali. Pri 10 vozlih ter 2600 vrtljajih je poraba 25l/h.  S 13 vozli plovbe in 3100 obratih je bila poraba 38l, pri 16,5 vozlih in 3500 o/m pa 52l. S tem motorjem je maksimalna hitrost približno 18,2 vozla pri 3800 o/m in s porabo 62l/h. Pri vseh režimih plovbe je bilo v kabini prijetno, brez hrupa in vibracij. Ker smo imeli lepo vreme in mirno morje smo si valove naredili sami. Seafaring 34 odlično reže valove, v zavojih ne popušča. Biti za krmilom je pravi užitek. Trup je izredno stabilen, odlično drži smer tudi pri prehodu bočno na valove. Obstaja tudi možnost Seafaringa 34 z dvema motorjema. V obeh primerih so motorji vgrajeni.                                                                                    

Ladjedelnica omogoča kupcem izdelavo plovila po njihovih željah in potrebah. Tako, da vsak lahko doda svojem Seafaringu lastno noto. Začetna cena tega plovila je 195.000 Eur brez DDV. Če rečemo polno opremljena jahtica pa vas stane približno 240.000 Eur plus dajatve državi. Naše mnenje je, da je za to dolžino, opremljenost in kvaliteto to zelo razumna cena. Testna nedelja na Seafaringu 34 nas je navdušila. Prijetna plovba in lepo vreme. Valovi lastne proizvodnje. Kaj bi si še več zaželel tisti hip.

Dolžina trupa: 9,99 m   Seafaring_33-4
Širina: 3,70 m
Ugrez: 0,70 m
Tank za gorivo: 400 L
Tank za vodo: 250 L
Tank za fekalije: 100 L
Teža plovila: 5.000 kg
Število kabin: 2 ali 3
Število ležišč: 4+2
Število sanitarij: 1

Foto: G.K.

Napisal : Toni Glušič
Monday, 18. Feb 2019

Galerija

logo