logo
logo
Škoda Kamiq 1,0 TSI

Simply Clever je zopet udaril.

Novi Kamiq je najnovejši mestni SUV iz Škodine palete. Je tudi najmanjši. Vendar v dolžini dobrih 4,2 metra je zelo prostorno in uporabno vozilo. Tudi varnost ni vprašljiva. Po preizkusu Euro NCAP je dobil najvišjo oceno 5 zvezdic.

V Avtohiši Panjan Trebnje smo na test dobili Kamiq-a obarvanega v Dirkaško modro kovinsko barvo. Poganjal ga je manj dirkaški bencinski trivaljnik 1.0 TSI. Litrski agregat s turbino pridela 85 kW(115 KM). Testni Kamiq se nam je zdel živahnejši kakor obljublja prostornina trivaljnika. Prijetno smo bili presenečeni. Zaželite pa si lahko tudi močnejše agregate: 1,5 TSI(110 kW) in dizel 1,6 TDI(85kW).  Poraba se je gibala okoli dobrih sedmih litrov na 100km. Testni avto je bil izdatno opremljen. Tako v segmentu varnosti, kakor tudi udobja. Za varnost vseh potnikov skrbi 9 varnostnih blazin in veliko varnostno asistenčnih sistemov. Če naštejemo samo nekatere najbolj zanimive: zaznavanje mrtvega kota, sistem za ohranjanje voznega pasu, front assist s predvidevalno zaščito pešcev, večnaletna zavora, sistem za opozarjanje pri nesreči s tipko za lastno sprožitev. Pomaga nam tudi prilagodljivi tempomat, avtomatsko zatemljevanje FULL LED žarometov, luči za osvetlitev pri zavijanju, parkirni pomočnik, opozarjanje na prečni promet, opozarjanje mrtvega kota, vzvratni senzorji in vzvratna kamera.

sk24

Nič nismo pogrešali. Za našo udobnost pa skrbijo naslednji pripomočki: pametni ključ, start-stop funkcija, multifunkcijski usnjen in ogrevan volan, ogrevani sedeži. Vozniški sedež je tudi električno nastavljiv. Nad prijetno temperaturo bdi avtomatska dvopodročna klima. Da si ne mažemo rok nam pomaga stikalo za samodejno zapiranje prtljažnika.Na izgled je robusten športni terenec, ki je namenjen urbani uporabi. Zaradi višine imamo dober razgled na ostali promet. Všečne so sprednje dnevne luči v obliki štirih kamnov, ki se prelevijo tudi v smernik. K športnemu videzu prispevajo atraktivna 17 inčna Alu platišča.Notranjost je dodelana in funcionalna. Sedeži udobni z dobrim oprijemom telesa. Na splošno so materiali prijetni na pogled in za otip. Na vratih kromirane letvice držijo elegantno linijo z notranjimi kljukami. Edino plastične ročke za zapiranje vrat v notranjosti s svojim cenenim videzom odskakujejo od celotnega vtisa. Športni videz se je potrjeval tudi z ličnimi pedalkami kombiniranimi z nerjavečim jeklom. Tudi v tehnološkem smislu je Kamiq dodelan.

92_dotik

Notranjost krasi kvaliteten 9,2 inčen zaslon na dotik, preko katerega uravnavamo navigacijo, audio, telefon, klimatsko napravo in ostale nastavitve. Upravljamo ga lahko tudi s kretnjami. Deluje hitro in dovolj enostavno. Enega največjih zaslonov (10,25) v svojem razredu pa ima na mestu števcev.Ta ponuja neskončno število podatkov in različne grafične podobe prikazovalnikov. Zelo uporabna je možnost spremljanja navigacije na tem voznikovem zaslonu. Menim, da je tudi s stališča varnosti to odličen pripomoček.  Skratka nič nismo pogrešali.Pri vozni dinamiki se je skoraj 1000 kubičnim turbo agregat dobro pokazal. Moč 85 kW se na cesto prenaša preko šeststopenjskega menjalnika na sprednja kolesa. Možnost je avtomatskega menjalnika, štirikolesnega pogona pa zaenkrat ne. Ročica menjalnika daje občutek točnosti in hodi so kratki. Za zaviranje skrbijo spredaj kolutne zavore in zadaj bobnaste. So učinkovite. Tudi podvozje brez težav sledi agregatu. Suvereno je tudi pri bolj ostri vožnji.

sk25

Novi Škodin adut Kamiq je dobra izbira za družinski avtomobil. Z dolžino 4241 cm in medosno razdaljo 2651 cm ter višino 1553 cm udobno prepelje 4 potnike. Lahko tudi 5. V mestu je okreten, na avtocesti dovolj živahen. Višina od tal in vstopni ter iztopni kot vozniku omogočajo nekaj pustolovščin izven urejenega cestišča. Za vsak izlet potrebujemo prtljago. V Kamiq-ov prtljažnik lahko pospravimo 400l, če pa podremo naslonjala pa 743l.

Kamiq je bil naš udoben konjiček teh nekaj dni in kar težko smo ga vrnili.

Test omogočili: https://www.panjan.si/

Foto: G.K.

Napisal : Toni Glušič
Monday, 02. Dec 2019

Galerija

logo