logo
logo
Škoda Kodiaq

2,0 TDI 4x4

Škoda Kodiaq ni ravno model od včeraj a vseeno smo z veseljem naredili testno popotovanje. Za Škodine modele iz zgodovine ne morem sodit, a ti, ki so narejeni pod okriljem družine VW so vedno prostorni, cenovno primerni in zelo uporabni. Tudi Kodiaq je dokaz temu. Škodin največji SUV je dolg 4697 mm , širok 1882 mm in visok 1681 mm. V notranjosti ima možnost prevažati do 7 potnikov in 270l prtljage. Če so pomožni sedeži pospravljeni lahko prtljažnik pogoltne 765 l, ob podrtih obeh vrstah zadnjih sedežev pa 2005 litrov. Težko verjamem, da bi se lahko kdo pritoževal, da avto ni prostoren. Testni avtomobil ima tudi vse kolesni pogon, program Off road in odmik od tal 191 mm. To me je tako rekoč prisililo, da ga odpeljem tudi v divjino. Prvo kar sem občutil, da na slabi makadamski cesti podvozje briljantno opravi svojo vlogo. V nekaj lažjih terenskih preizkusih se je dobro odrezal, a mislim, da bi zmogel tudi precej več.

8

Ker vemo, da tovrstni avtomobili preživijo večino časa v urbanem okolju smo se tam tudi najdlje zadrževali. V Kodiaq tovarna vgrajuje bencinske in dizelske motorje. Naš je bil turbo dizel s 1968 kubiki prostornine, ki zmore 110 kW (150 KM) in 340 Nm navora ter uparjen z avtomatskim 7-stopenjskim DSG menjalnikom preko elektrohidravlične dvojne koaksialne sklopke. Pogon je speljan na vsa štiri kolesa obuta v pnevmatike 235/50 R19 z ličnimi Alu platišči. Po podatkih avto doseže hitrost 193 km/h in pospešek 10 sekund od 0-100 km/h. Poraba naj bi bila od 5-6,4 l/100 km. Naša testna poraba je bila od 6-8 litrov. Zelo je odvisno od priganjanja po avtocesti. Ob teži 1798 kg in SUV obliki je to pričakovano. Motor je poznan in preizkušen v več koncernskih avtomobilih, zmogljivosti mu ni očitat vendar velikost in teža avtomobila povzročijo kar nekaj dela.

2_2

Štirikolesni pogon v Kodiaq-u je aktivni pogon pete generacije, ki preko tipal pridobiva podatke in po potrebi bliskovito prenaša navor na kolo z oprijemom. Sposoben je premagati tudi situacijo treh koles na spolzkem in enim z oprijemom. Na eno kolo lahko prenese do 85% navora. Med normalno vožnjo sistem žene vozilo samo preko sprednjega para koles, kar ugodno vpliva na porabo. Notranjost avtomobila je v skladu z usmeritvijo tovarne, kvalitetno in uporabno. Digitalizacije je ravno prav za varno in udobno vožnjo. Med števci je digitalni zaslon, kjer se prikazujejo podatki o vozilu, porabi in ostalih varnostnih sistemih. Možen je tudi pogled navigacije. Na sredinski konzoli je 8 inčni zaslon na dotik kjer upravljamo skoraj vse funkcije avtomobila ter multimedio. V predalu pred sovoznikom je tudi predvajalnik za več CD-jev. Dvo področna klima ima dva vrtljiva gumba, ki sta med vožnjo zares uporabna. Tudi nekaj drugih funkcij ima mehanska stikala. Avto je povezljiv s pametnimi telefoni. Za varnost skrbi radarski tempomat, sistem proti naletu, ohranjanje voznega pasu, LED sprednji žarometi, opozorilo na prečni promet in prečni promet. Škoda Kodiaq ima zelo veliko predalov.Zelo so uporabni te v armaturi pred sovoznikom in eden v naslonu za roko. Na armaturi so dizajnerske obloge, ki so stilsko usklajene z vzorcem prevlek  udobnih sedežev. Ne manjka tudi legendaren Škodin dežnik in strgalo za led pri čepu rezervoarja. Podvozje je udobno za vožnjo po avtocesti kakor tudi zunaj urbanih cestišč. Celoten vtis je odličen.  Škoda Kodiaq je lep dokaz, da sinergija v družini VW deluje dobro. Škoda pokriva kupce, ki ne posegajo po vozilih premijskega razreda a želijo imeti sodobno tehniko, enostavno upravljanje in nadpovprečno prostornost za primerno ceno.

Test omogočil: Pan Jan d.o.o. Trebnje

Foto: T.G. 

Napisal : Toni Glušič
Tuesday, 10. Nov 2020

Galerija

logo