logo
logo
Škoda Octavia

2,0 TDI Ambition Combi

Prišla je nova Škoda Octavia za leto 2020. Komaj je dobila tablice in vinjeto že je bila naša. Po ogledu zunanjosti smo zaključili, da se v stilski preobrazbi  spogleduje z novim Superbom. Zadaj je izginil okrogli Škodin znak ter se tam bohoti velik kromiran Škoda napis. Luči so v full LED tehniki.  Sprednji žarometi so tudi v LED tehnologiji, dobila je prav agresiven videz.

oct1

Naša testna Octavia je imela opremo Ambition, ki kotira v sredino ponudbe. Na voljo je tudi Active in Style kot vrh ponudbe. Octavia v opremi Ambition je spodobno opremljen avtomobil. Obuta je v pnevmatike 205/60 R 16 na Alu platiščih. Notranjost je kvalitetna, mehka armatura in prijetna za otip, sedeži so udobni ter usnjen dvokraki volan ima multifunkcijo. Klimatska naprava je avtomatska in dvopodročna. Ekran na dotik infotainment sistema tiči na vrhu sredinske konzole in je zelo pri roki. Preko omenjenega sistema lahko upravljate večino sistemov v vozilu. Testa Octavia ni imela navigacije. V močnejši opremi pa je navigacijska naprava že serijsko. Števci so digitalni in lahko poljubno spreminjate grafiko. Pri vožnji vam pomaga tempomat, vzvratni senzorji, start stop sistem, senzor za dež, Kessy Go ( zagon in ustavitev motorja brez uporabe ključa) in Light Assistant paket. V primeru težav ali nesreče ima E-Call (sistem klica v sili).

oct6

Nova Octavia ima v paleti dva bencinska in dva dizelska motorja. Našo testno je poganjal novi dvoliterski dizel z 85 kW (115 KM). Za ta motor so zaenkrat predvideli izključno šest (6) stopenjski ročni menjalnik. Močnejši 110 kW (150 KM) je na voljo samo DSG. Oba bencinarja pa servisira samo ročni menjalnik. Ker se nam je zdelo na papirju 115 KM bolj malo, nas je za volanom omenjeni motor navdušil. Ima dovolj navora (300 Nm) zato je vožnja udobna. Odločno pospešuje in omogoča visoke povprečne hitrosti. Končna hitrost, ki jo obljublja tovarna je 205 km/h in pospešek 10,4 sek/100. Vsekakor kar piše in kar je v praksi je dovolj za vsakdanjo uporabo. Ročni šest stopenjski menjalnik je hiter in točen. Moč se prenaša samo na sprednja kolesa. Podvozje spredaj je McPherson s spodnjima trikotnima vodiloma in stabilizatorjem. Zavore so kolutne spredaj in zadaj. Octavia se lepo pelje po avtocesti in je primerna za daljše poti. Na magistralnih in ostalih ožjih cestah je zelo okretna. Tudi slabo vozišče podvozje solidno absorbira. Osebno bi si želel pnevmatike vsaj 17 »col«, nekaj zaradi izgleda in malo zaradi trdote.

oct13

Octavia sodi po velikosti v sredino Škodine ponudbe in nam z dolžino 4689 cm ter širino 1829 cm ponuja dovolj prostora in udobja tako spredaj kakor tudi na zadnji klopi. Sprednji sedeži so klasični vendar dajejo dovolj oprijema tudi med šviganji po zavitih poteh. Prtljažnik pogoltne vso prtljago nadobudnih potnikov. Meri 640l in ob podrtih sedežih 1700l. V rezervoar lahko natočite največ 45l. Tovarna obljublja porabo okrog 4 litre/ 100km,  naša testna poraba je bila nekoliko višja 5,5 l/100 km.

 

Če povzamemo celoten vtis, lahko mirno rečem, da je tako opremljena in motorizirana Octavia kos vsem nalogam družinske ali poslovne rabe. Ima kakor Superb tudi znameniti Škodin dežnik v vratih, da vam ga ni treba iskati po avtu in praktično strgalo za šipe v pokrovu za točenje goriva.

Napisal : Toni Glušič
Monday, 18. May 2020

Galerija

logo