logo
logo
Sodobni vitez na Rykerju 2. del

Ali z dvorno gospodično na pot.

Za naslednjo destinacijo sva z mojo dvorno gospodično izbrala smer proti Podčetrtku. Že pred odhodom mi je galantno povedala, da se ji kolca za udobnim Can Am Spyderjem. Sedenje na Rykerjevem pomožnem sedežu je ni preveč veselilo. Ker nisem imel boljše ideje sem se izgovoril, da bi na konju šlo počasneje in še bolj bi treslo. Sedlo je verjetno res bolj udobno. No iz njenega pogleda sem razbral, da je nisem prepričal, a se je hrabro skobacala na miniaturni sedež in že sva oddrvela pustolovščinam naproti.

olimje4

Prvi grad je bil grad Olimje. V njem je samostan. Grad Olimje naj bi bil zgrajen okoli leta 1000 v današnjo podobo pa preurejen leta 1550 in 1675. V njem je tretja najstarejša lekarna v Evropi. Grad je imel tudi obrambno vlogo med turškimi vpadi. Danes je veliko gradov, ki so imeli obrambno vlogo v ruševinah, ker so jih njihovi lastniki že takrat, ko so prenehali turški vpadi in medsebojno vojskovanje opustili in si zgradili udobnejša bivališča na bolj dostopnih mestih. Ti objekti so bolj v obliki dvorca kakor pravega gradu. Od gradu Olimje sva se zapeljala na Jelenov greben pogledat Damjake in se malo okrepčat.

Polna energije in »nestrpnim« Rykerjem sva oddrvela proti gradu Podčetrtek, ki se ga vidi že z glavne ceste. Mogočno bdi nad celo dolino. Do njega pelje slabša makadamska pot, ki pa Rykerja nikakor ni ustavila. Ustavilo pa se moje srce, ko sem skozi polomljena vhodna vrata vstopil v ta zgodovinski spomenik. Zunanja podoba se nikakor ne sklada z notranjostjo.

podcetrtek1_1

Grad Podčetrtek ima menda več lastnikov, ki pa so ga očitno vzajemno prepustili dokončnemu propadu. Po gradu se ni varno sprehajati, ker so se vdrli stropovi v višjih nadstropjih in zijajo luknje v tleh po hodnikih. Kot ljubitelj gradov sem si dovolil malo tveganja in fotografiral to bedo nekdaj ponosnega in trdnega gradu. Gradbenik nisem, vendar videno ne vliva veliko obetov za grad Podčetrtek. Zgrajen je bil leta 1261, med kmečkimi upori so ga razdejali leta 1515. Grofje Attemsi so ga leta 1874 temeljito obnovili. Po 2 sv. vojni pa so ga nekateri drugi temeljito izropali. In agonija od leta 45 še vedno traja. Kar nihče ni uspel dokončno uničiti od 1261 do 1944 (683let), smo v dobi napredka in blagostanja uspeli v 75 letih. Z žalostnimi mislimi sva se odpravila naprej.

Grad Jelšingrad v bližini mesta Šmarje pri Jelšah sem večkrat videl na slikah vendar sem bil tokrat prvič tam. Grad so izgradili 1424. Leta 1635 so ga razdejali uporni kmetje. Leta 1666 ga je dobil v zajem Žiga Gaisruck, ki ga je prezidal v dvorec. Vanj nismo mogli. Vendar se na zunaj še vedno vidi njegov nekdanji sjaj. Upam, da govorice držijo in ga kupi večja slovenska trgovska veriga ter mu povrne vso lepoto. Dvorec mi je zelo všeč.

jelsigrad1

Po poti nazaj smo pogledali grad Bizeljsko. Prvič je v virih izrecno omenjen leta 1404. Danes je delno obnovljen in v njem živijo ter imajo vinsko klet. V notranjosti smo bili v preteklosti. Zelo zanimiv je dostop do grajskega poslopja. Zanimiv je za ogled in lahko degustirate dobro vinsko kapljico domačega vinarja.

Ker čas ni naš gospodar, Ryker pa tako lepo teče smo se odpravili še na grad Podsreda ki leži v občini Kozje. Graditi so ga začeli v prvi polovici 12. stol. nato so ga dograjevali. Današnjo podobo je dobil v 19. stoletju. Med lastniki so bili tudi Celjski grofje. Danes je lastnik občina Kozje, z njim pa upravlja Kozjanski park. Vzorno je obnovljen. V njem se odvijajo različni dogodki. V gradu je tudi zbirka starih vozov. Rykerjevi starodavni bratranci so lepo restavrirani.

podsreda1

 

Od tam je samo skok čez hrib in si pri gradu Brestanica. Grad Rajhenburg leži na vzpetini nad reko Savo v Brestanici. Zgraditi ga je dal nadškof Konrad med letom 1131 in 1147. Menjali so se lastniki in upravljalci. Leta 1881 so ga kupili menihi Trapisti in ga preuredili v samostan. Ukvarjali so se poljedelstvom in živinorejo. Posebnost je, da so izdelovali sir Trapist, začeli z industrijsko proizvodnjo čokolade. So tudi kletarili. Poznana je bila njihova  penina. Grad je lepo urejen in je v lasti občine Krško. Odprt za obiskovalce.

Par kilometrov naprej je še en prečudovit grad. Grad Sevnica. Grad je bil verjetno zgrajen v prvi polovici 12. stoletja. Med kmečkim uporom leta 1573 je eden redkih gradov, ki ga uporni kmetje niso poskušali uničiti. Razlog je pošten in dobrosrčen grajski gospodar. Lepo je slišati, da dobrota ni sirota. Mogoče bi v današnjem času lahko to logiko obudili. Seveda so prvo na vrsti oblastniki, ki držijo skoraj vse niti v rokah. Potem je na vrsti narod. Danes sta grad in park lepo obnovljena ter odprta za obiskovalce.

Pot do doma in trasa je bila zaključena. Zadovoljni in polni vtisov. Zvečer pa priprava nove trase za naslednji dan.

Napisal : Toni Glušič
Sunday, 22. Sep 2019

Galerija

logo