logo
logo
Suzuki SX4 S-Cross

1,4 Bosterjet Allgrip Hybrid

Suzuki SX4 S-CROSS je že krepko preizkušen avtomobil. Pred časom smo testirali 1,4 avtomatika. Z njim smo bili zelo zadovoljni. Ker pa je Suzuki elektrificiral svoj nabor vozil, smo v test dobili hibridnega SX-CROSS-a. Na splošno je med proizvajalci opazen trend blagih hibridov. Nekaj privarčujejo pri izpušnih emisijah. Kar se tiče porabe goriva smo pri klasičnem motorju imeli porabo 8,4l/100 (bilo je tudi več terenske vožnje), pri Hybridu pa 7,2l/100.  Dodatni elektomotor je tudi dobrodošla pomoč pri pospeševanju in zaviranju. Hibridni model ima vgrajen že viden 1373 kubični turbo bencinar, ki je zadušen na 95 kW (130 KM), razliko do 139 KM pa pripomore elektromotor. Seveda pri blagem hibridu se samo na elektriko ne da peljati. Sistem je 48V in pri zaviranju polni dodatno baterijo, ob pospeševanju pa po  potrebi aktivira elektromotor, ki pomaga bencinarju. Hibrid je na voljo zgolj z ročnim šest (6) stopenjskim menjalnikom in moč se na cesto prenaša preko sprednjih koles.

shyb7

V slučaju, da sistem Allgrep zazna spodrsavanje katerega od koles, samodejno preko Haldex sklopke prenese moč na tistega z oprijemom. Štirkolesni pogon lahko vklopimo tudi sami na vrtljivem gumbu na pozicijo SNOW, zaklenemo lahko tudi zaporo diferenciala s tipko LOCK. Nad hitrostjo 60km/h se sistem sam preklopi iz LOCK na SNOW. SX4 je dvignjen od tal 180mm kar zadostuje za marsikateri izlet na brezpotje. Mi smo z njim križarili po makadamskih cestah Velebita in avto se je izkazal udoben in učinkovit tako po avtocesti, kakor tudi po brezpotjih. V programu SPORT avto pridobi precej na živahnosti, kar je po gorskih ter zavitih asfaltnih cestah odlična možnost. Za zaviranje dobro skrbijo štirikrat kolutne zavore in hibridni sistem. Podvozje je dobro uglašeno tako za asfalt kakor tudi za slabše podlage. Spredaj je Mc Phersonova in zadaj  štirivodilna prema.

shyb10

Testni SX4 je glede opremljenosti na samem vrhu. V opremi Elegance-Top je vse kar potrebuješ in skoraj vse kar ti srce zaželi. Če gremo po vrsti in začnemo pri udobju, ima kakovostne materiale v notranjosti, usnjene ter ogrevane sedeže in volan, multifunkcijska naprava s 7 palčnim zaslonom na dotik ( navigacija, radio, povezava s smart telefoni itd.), 17 colska Alu platišča, start stop, pametni ključ in parkirni senzorji.  Električno krmiljena panoramska streha, ki se odpre vzdolž cele kabine, ponuja potnikom izjemno doživetje. V trenutku vas preleti občutek svobode. Za varno in lahkotno vožnjo pa skrbijo radarski tempomat, LED sprednji žarometi z samozatemnitveno funkcijo, sistem proti naletu, navigacija s sistemom prepoznavanjem prometnih znakov, pomoč pri speljevanju v klanec, multifunkcijski volan, dvo področna avtomatska klima, vzvratna kamera in še marsikaj uporabnega. Suzuki SX4 je z dolžino 4300 mm in širino 1785 mm zelo uporaben družinski avto. V prtljažnik spravimo za od 430 do 875 litrov prtljage. Rezervoar za gorivo pogoltne 47 l neosvinčenega bencina. Avto lahko vleče prikolico do 400kg brez naletne zavore in 1200 z naletno zavoro.

shyb4

Tovarna obljublja največjo hitrost 190 km/h in pospeške 10,2 sek. do 100 km/h. Merili nismo, lahko pa z mirno vestjo potrdim, da avto odločno pospešuje in dosega visoko končno hitrost. Potovalne hitrosti so odlične. Meni se zdi kot pravi pustolovski avtomobil. Udobna in hitra vožnja na daljših poteh po avtocesti do željene destinacije in suvereno raziskovanje znamenitosti in ostalih lepot po brezpotjih. Seveda nisem imel v mislih hard offroad. Oprema je vrhunska, motor zmogljiv, podvozje in pogoni več kot uporabni. Želel bi si samo še avtomatski menjalnik. Po ceniku takšen SX4 S-CROSS ALLGRIP HYBRID stane 23.990 Eur (+400 Eur- kovinska barva) in glede na vse zmogljivosti ter odlično opremo je cena več kot konkurenčna.

Foto: Gordana Keller

Napisal : Toni Glušič
Tuesday, 25. Aug 2020

Galerija

logo