logo
logo
Suzuki Jimny 1,5 VVT allgrep pro Elegance

Nova generacija plezalca.

Smo Februarja 2020 in v roke smo dobili najnovejšo izvedbo majhnega a zelo vztrajnega plezalca. Novi Jimny nam je poleg ostalih testnih dni odlično služil med dvodnevnim 800 kilometerskim raziskovanjem. Pot je bila zelo raznolika: magistralne in makadamske ceste. Vmes gozdne poti, plezanje na vrhove planin in blatne kaluže. Jimny je vse oddelal brez težav. Kljub zelo težavni in zamudni trasi se tudi posadka ni pritoževala s preveliko utrujenostjo. Pod posadka mislim voznik in sovoznik, kaj več v Jimnyja na daljšo pot tako ne spraviš. Ker je nova kabina širša (4,5 cm) je tudi prostora več, vendar se med prestavljanjem še vedno zgodi, da drezas sovoznika. Prtljaga gre na zadnje sedeže. Prtljažnik si tega imena sploh ne zasluži (85l). Ko sedeže podreš ima 377l.

sj10

Novi Jimny ima tudi 7 palčni zaslon na dotik preko katerega krmiliš razne funkcije med ostalim tudi radio in navigacijo. S to navigacijo sem bil zelo zadovoljen, predvsem z možnostjo vnašanja koordinat raznih točk v naravi. Med vožnjo po brezpotjih je kabina lepo pregledna. Pod stranskimi ogledali se šipa še dodatno zajeda globlje v vrata. Med opremo sodijo tudi ogrevani sprednji sedeži, dodali so mu tudi sistem za pomoč pri spuščanju, zaviranje v sili, tempomat, sistem ohranitve voznega pasu. Zadovoljen sem bil tudi z učinkovitimi LED lučmi s funkcijo samozatemnitve. Senzor za avtomatiko pa je tako občutljiv, da se prižgejo že pod vsakim nadvozom. Bodi viden, bodi previden- slogan čisto primeren za cesto in teren. Kljub majhnosti in oglatosti bi bil vesel vzvratnih senzorjev ali kamere. Pa če bi lahko izbiral bi menjal ogrevane sedeže za ogrevan volan, zjutraj se prileže.

Jimny se je okrepil tudi motorno. Novi atmosferski 1462 kubični štirivaljnik pridela 75 kW(102 KM). Kar je za 1090 kg težek terenec dovolj. Moč se prenaša preko 5 stopenjskega ročnega menjalnika (obstaja tudi 4 stopenjski samodejni) na zadnja kolesa. Ročni menjalnik je zelo točen in kratek. Kot bi mignil si v peti in iščeš šesto. Od tu naprej pa ta plezalec res blesti. Z ročico v kabini lahko do 100 km/h vklopimo štirikolesni pogon. Realno smo ga vklapljali pri veliko nižjih hitrostih. Ko pa smo dodatni prednji pogon potrebovali in ga vklopili smo se suvereno peljali po vseh podlagah.

sj13

Ker pa je v človeški naravi zapisano višje, globlje, še po večjem blatu ima tudi ta generacija Jimnyja reduktor. Pravljično bi rekel, da ima magični gumb. Po vklopu reduktorja avto pravljično pleza. Po trdni podlagi ga strmina težko ustavi, v blatu pa so bile gume šibki člen. Zapor diferenciala nima, mu pa pomaga elektronika kar preko zavor. Jimny se ne preda. K njegovi terenski nepopustljivosti pripomore tudi zasnova. Postavljen je na klasičen letveni okvir. Spredaj in zadaj ima trivodilno togo premo s špiralnimi vzmetmi. Višina od tal je 210 mm, vstopni kot 37, prehodni 28 in iztopni kot pa 49 stopinj. Z dolžino 3645mm ter širino 1645mm je zelo okreten. Včasih imam občutek, da prileze povsod tam, kjer lahko pridejo samo štirikolesniki in drugi terenci ne. Če povzamem vse terenske podvige: vožnja po dveh motokros progah, plezanje na rečni nasip ter vožnja čez drn in strn po Velebitu lahko zatrdno povem, da se ni nikjer zataknil, popolnoma obnemogel in pri vsem tem tudi nič poškodoval ali opraskal.

Glede na vse prej povedano in v preteklosti že videno Jimny ni vozilo za na avtocesto. Voziti se je seveda možno ni pa prav prijetno. Hitrosti preko zakonske omejitve zlahka doseže, vendar se nad 110km/h voznik nima želje peljati. Naša poraba med popotovanjem je bila 7,2l/100km. Po priganjanju po avtocesti in na terenu se poraba znatno dvigne. Kakor že stari se nam je priljubil tudi novi Jimny. Težko smo ga vrnili. In kot nalašč je par dni po vrnitvi zapadlo nekaj snega. Z veseljem bi šli z njim na Gorjance. Tako pa smo se morali zadovoljiti z par centimetri snega in nekaj ledu na Velebitu. Blato pa nas vedno rešuje.

Izgled je očitno atraktiven, vedno so nas opazili. Bilo je kar nekaj debat z mimoidočimi ljubitelji terencev. Cena dobrih 20.000 Eur je stvar posameznika ali je vreden ali ne. Vsekakor ga je težko dobiti, ker je svetovno gledano razprodan in verjetno dobi nov bolj ekološki motor. Lastnikom pa polagam na srce, ne ga mučiti po mestih in avtocestah, peljite ven na svobodo. Strmine, sneg, blato in razrita cestišča so njegovo življensko okolje.

Napisal : Toni Glušič
Thursday, 27. Feb 2020

Galerija

logo