logo
logo
Suzuki Vitara

1.0 Boosterjet, All Grip, Premium

Ko smo se v podjetju Avto Aktiv iz Trzina dogovorili za testiranje njihove nove Vitare je kazalo na lepo vreme. Vendar, ko je prišla dogovorjena sobota se vreme ni oziralo na naše želje. Dež je padal in ni kazalo, da misli ponehat. Po kratkem razmisleku smo ekipno ugotovili, da je to še boljše. Vitara je namreč kljub lepi zunanjosti še vedno terenski avtomobil. Torej peljimo jo tja kamor običajni avtomobili ne morejo. Prva postaja je bila v Šentvidu pri Stični kjer se je odvijala blatna zabava s štirikolesniki Can-Am. Tam je mrgolelo manjših All Grip gnanih bratrancev Suzuki Vitare.  Krenili smo pustolovščinam naproti.

Po avtocesti je vožnja zelo udobna. V ovinkih ni motečega nagibanja, podvozje lepo pobira neravnine. Zvočna kulisa pri hitrosti okrog hitrostne omejitve je odlična. Sliši se malo zračnega piša okrog avta, motorja skoraj ne. Motor dobro pospešuje, pet (5) stopenjski ročni menjalnik je točen in prestavljanje čvrsto. Testni avto ima tudi radarski tempomat, ki na avtocesti odlično deluje. Ima tudi sisteme za nadzor mrtvega kota, za preprečevanje zapuščanja voznega pasu, samodejno zaviranje v sili itd. Včasih se ti zazdi, da avtomobil že vse nadzira namesto tebe in kar čakaš kdaj te bo kakšen zvočni signal opozoril, da je potrebna intervencija.

vitara6-0_1

Ko smo prišli do prve destinacije je bilo ob motokros progi že kar nakaj blata in razmočene podlage. Vitara ima med normalno vožnjo pogon na sprednji kolesni par. Po razmočenem se je peljala brez težav. Glede na to, da je vklop štirikolesnega pogona avtomatski, ko računalnik zazna slab oprijem na sprednjih kolesih ne vem ali smo se peljali z 2 WD ali 4 WD. Po končanem testiranju omenjenih štirikolesnikov smo se z našo All Grip Vitaro podali na razmočene Gorjance. Padal je dež, snega nam vreme ni naklonilo. Po makadamskih gozdnih poteh se avto pelje zelo suvereno. Vzmetenje je tudi na robatem cestišču zelo udobno, ni pretrdo in avto ne poskakuje. Na grbinah drži začrtano smer. Tudi vzponi motorju ne delajo preglavic. Tu v divjini imamo že znane lokacije za testiranje plezalnih sposobnosti avtomobilov.

Če pogledamo Vitarino 4x4 tehnologijo vidimo naslednje. Avto ima konstantni prednji pogon in preko Haldex sklopke vklopljiv štirikolesni prenos moči na kolesa. V kabini je ličen vrtljivi gumb s katerim uravnavamo pogon. Standardno se nahaja v poziciji AVTO. Na tej poziciji računalnik sam obdeluje podatke, ki jih dobi od določenih senzorjev. Ko zazna zdrs sprednjih pogonskih koles samodejno vklopi štirikolesni pogon. V poziciji SPORT računalnik izboljša zmogljivosti vozila v ovinkih z dodajanjem navora zadnjim kolesom in optimizira odzivnost motorja. Ko pa vrtljivi gumb obrnemo za pozicijo SNOW, je štirikolesni pogon stalen. Če zabredemo še v večje težave, ima Vitara All Grip še en »čudežni« adut v obliki gumba, ki zaklene srednji diferencial. Vse to skupaj omogoča kar lepe plezalne sposobnosti. Moramo pa se zavedati, da Vitara ni namenjena za surovi offroad in je njena višina 185mm od tal.

4wd_1

Kot že omenjeno smo Vitaro odpeljali na naš testni »poligon«. Vtisi so naslednji. Avto se po makadamskih poteh pelje zelo suvereno, ne poskakuje. Podvozje lepo pobira razne udrtine in rebra na cesti. Po spolzkih podlagah: blato, mokra trava so pogoni učinkoviti. Z bolj zmogljivimi terenskimi gumami bi Vitara All Grip prilezla še mnogo dlje. Vendar pa ji je na terenu pri vožnji v hrib hitro zmanjkalo moči. To me je presenetilo glede na njeno moč na avtocesti. Šel sem pogledat v prometno dovoljenje in začudeno ugotovil da ima naša testna Vitara  zgolj 1000ccm. Sedaj sem bil res prijetno presenečen, motor je razen na bolj zoprnem terenu zelo učinkovit. Poganja jo 3 valjni 998 kubični motor z 12 ventili, Euro6. Motor ima turbinski polnilnik ( komercialno imenovan Boosterjet), ki pridela spoštljivih 82kW, ki so tudi na cesti zelo poskočni. Tovarna obljublja 180 km/h. Smo jim verjeli in je nismo priganjali do zadnjega atoma moči. V obzir moramo vzeti da je Vitara relativno velik avto in kot SUV tudi visok. Kako motor prenaša moč preko petstopenjskega menjalnika na kolesa pa smo si že pogledali. Ker se pelje, se mora tudi ustaviti. Zavore so spredaj in zadaj kolutne. So zelo učinkovite. Podvozje spredaj MacPhersonova, zadaj pa štirivodilna prema.

Poglejmo še notranjost in udobje. Nova Vitara ima v notranjosti lepše in bolj mehke materiale armature, udobne ogrevane sedeže, vrata se po moji oceni bistveno boljše zapirajo. Od modela je odvisna tudi oprema. Testna je imela zelo velik nabor elektronskih pomagal. Ima sedem (7) varnostnih blazin, samodejno klimatsko napravo, multifunkcijski volan, multimedijsko napravo s sedem palčnim zaslonom na dotik, ki jo lahko povežemo z pametnim telefonom in navigacijo. Ima opozorila omejiteve hitrosti, ki se prikazuje v novem med števci lociranem 4,2 palčnem večinformacijskem barvnem LCD zaslonu. Tam se prikazujejo tudi podatki o pogonu in radarskem tempomatu. Ima start stop sistem, sistem za spuščanje po strmini in zelo koristen sistem za speljevanje na strminah. V prtljažniku velikosti 375l in pri podrtih sedežih 710l ima tudi praktično 12V vtičnico.

prtljaAnik1

Še nekaj o zunanjosti. Suzuki je všečen srednje velik SUV. Ima nove LED dnevne luči, Pnevmatike 215/55 na 17 inčnih alu platiščih, plastične obrobe kar ji daje atraktiven videz.

Vitara lahko vleče prikolico 400kg brez in 1200kg z naletno zavoro. Tovarna obljublja porabo med med 6 in 7,2 litri neosvinčenega goriva. Naša poraba med testom pa je bila 8,5l/100. Avtocesta, magistralne ceste in nekaj terena.

 

Če povzamemo naše vtise o testni Vitari. Priporočam jo vsakem vozniku, ki potrebuje varen, udoben, okreten in povprečno zmogljiv avtomobil za vsakdanjo vožnjo po urbanih cestah, občasno pa si želi ali se mora odpeljati na blatne ali zasnežene kolovoze. Kot pa smo že omenili ni pa za resne terenske izzive. Saj za to tudi ni namenjena.

Test nam je omogočilo podjetje Avto Aktiv Trzin

https://www.avto-aktiv.si/

Foto: G.K.

Napisal : Toni Glušič
Thursday, 29. Nov 2018

Galerija

logo