logo
logo
Žička kartuzija

V 12 stoletju začeto in še vedno obstaja-Žička kartuzija

Obcestni smerokaz mi je zmotil začrtano pot in vesel sem tega.

Kot že večkrat sem se podal proti naključnemu cilju. Slišal sem že za Kartuzijo Žiče, videl pa je še nisem, zato sem se po magistralni cesti podal po prekrasni Dolini svetega Janeza Krstnika. Prečkal sem kartuzijansko  »puščavo« in zagledal trdno samostansko zidovje v objemu snežne odeje.  Kartuzijanska puščava je samostansko ozemlje, ki ga je v listinah 1165 zapisal menihom ustanovitelj štajerski mejni grof Otokar III. Traungavec. Nihče naj ne bi prestopil meje kartuzijanske puščave, ne lovec, ne drvar, da jih v njihovem premišljevanju ne bi zmotil.

Če na hitro preletimo zgodovino kartuzijanskega reda. Začetki  segajo v pozno 11. Stoletje. Ustanovitelj sv. Bruno je leta 1075 v Burgundiji postavil cerkev in lesene celice zase in za šesterico prijateljev. Ker so prihajali ljudje in jih motili pri njihovem asketskem življenju so se odpravili iskat novo »puščavo«.

pogl._na_pokopaliAko_kapelo1

Nekdanji učenec škof Hugon jim je ponudil ozemlje v gorski dolini imenovani Cartusium ali Cartusia. Tu je nastal matični samostan kartuzijanskega reda Grande Chartreuse.  Z leti se je red širil in do leta 1500 je bilo ustanovljenih  117 kartuzij. V naših krajih so zrasle štiri kartuzije. Žička kartuzija ustanovljena okoli 1160- grof Otokar III. , kartuzija v Jurkloštru, kartuzijanski samostan Bistra- ustanovitelj koroški vojvoda Ulrik Spanheimski ( sedaj v njem domuje tehnični muzej in zbirka starih avtomobilov), okoli leta 1400 pa je grof Herman II. Celjski ustanovil Pleterski samostan. Grofe Celjske poznamo kot naše najbolj prodorno slovensko plemstvo, ki je močno krojilo politiko takratne Evrope. Tako pa imamo idejo za kakšen naslednji enodnevni izlet. V bližini Bistriškega in Pleterskega  samostana  je kar nekaj brezpotij za vožnjo z terenci in ATV-ji.

Zdaj pa si le poglejmo Žički samostan in njegovo bližnjo okolico.

Ko se pripeljemo bomo najprej naleteli na najstarejšo gostilno na Slovenskem (1467), ki hrani v svoji zbirki še srednjeveške recepte. Takoj za gostilno se nam razkrije pogled na samostan, ki je bil nekoč ves obzidan in utrjen z mnogimi stolpi. Najmočnejši je okrogli stolp zgoraj na bregu. Zaradi pogostih Turških vpadov so menihi obzidje okrog leta 1530 še bolj utrdili. V notranjosti je veličastna razvalina velike gotske cerkve in Otokarjeva kapela. Vidimo tudi ohranjeno  gotsko  pokopališko kapelo iz leta 1469  pozidano na osmerokotni talni plošči. Na njeni južni strani je sončna ura. Sončna ura je tudi na vogalnem stolpu.  Zdajšnji vhod je prebit skozi porušeno obzidje, včasih so bila tu le majhna vrata. V notranjosti je ohranjen južni trakt v katerem je vinska klet, muzej itd. Videti je tudi ruševine  celic, obednice in hodnikov. V bližini so tudi trije ribniki, ki so služili kartuzijanom kot edini vir mesa, ki so ga smeli uživati.

gotska_c._Ak1

Leta 1782 je cesar Jožef II. izdal dekret o razpustitvi samostanov in leta 1786 so samostanska poslopja in meniške celice dali podreti. Vendar še po dobrih 200 letih silno zidovje kljubuje času. Mene je mogočna zgradba in njena mistična zgodovina očarala in koga zanimajo zgodbe iz preteklosti mu izlet v te kraje priporočam. Prepričan sem, da je Žička kartuzija zanimiva v vseh letnih časih. Jaz sem jo doživel pod snegom, ko je marsikaj še skrito. Vrnem se.

Foto: T.G

 

Napisal : Toni Glušič
Thursday, 16. Aug 2018

Galerija

logo